Noorlander Oliebollen

Nederlanders zijn dol op zoete lekkernijen en onze buren aan de overkant van de Noordzee hebben een aantal heel bijzondere, waaronder oliebollen. Oliebollen zijn een Nederlandse variant op donuts, die worden gemaakt door een deegbal met stroop te bestrijken en vervolgens in poedersuiker of kaneel en nootmuskaat te wentelen. Blijkbaar zijn ze een gelukstraktatie om te eten tijdens de nieuwjaarsviering – Oliebollen is ook de naam van 5 november omdat het een van de weinige dagen is zonder vasten of advent in Nederland.

Een opmerking over de ingrediënten.

Oliebollen kunnen met verschillende ingrediënten worden gemaakt, waaronder appelen, rozijnen en krenten. Traditioneel zijn de ingrediënten een mix van rozijnen, krenten en amandelen. De olie is wat deze nooorlander oliebollen anders maakt dan andere donuts. Traditioneel is dat boter, maar je kunt ook canolaolie gebruiken voor een veganistische versie. In Nederland kun je de donuts met verschillende vullingen, zoals appel of kers, vaak op straat vinden tijdens verschillende feestdagen en festivals. De beroemdste plek om oliebollen te krijgen is in de straten van Amsterdam rond oudejaarsavond, wanneer er kraampjes zijn waar zowel gewone oliebollen als de nieuwjaarsvariant worden verkocht. De nieuwjaarsversie van oliebollen is gevuld met een mix van appels en rozijnen, en is bedekt met witte en rode suiker.

Stap 1: Meng de droge ingrediënten.

Meng voor het deeg de bloem, het zout, de gemalen amandelen en het bakpoeder.

Stap 2: Meng de natte ingrediënten.

Meng vervolgens de eieren, melk en gesmolten boter tot de natte ingrediënten.

Stap 3: Rollen en bakken.

Voeg dan de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng het deeg. Het deeg moet vrij dik zijn, zodat het bij elkaar blijft tijdens het bakken. Nu ben je klaar om het mengsel in balletjes te gaan rollen. Strooi wat bloem op het oppervlak en de deegroller om te voorkomen dat het mengsel aan het oppervlak of de deegroller blijft kleven. Het mengsel moet ongeveer zo groot zijn als een pingpongbal. Als je oliebollen klaar zijn, leg je ze op een bakplaat bekleed met perkamentpapier en bak je ze ongeveer 20 minuten op 350 graden Fahrenheit. Laat de balletjes vervolgens afkoelen voordat je ze in de suiker rolt. Je kunt ze in gewone kristalsuiker rollen of je eigen suiker maken door poedersuiker met kaneel en nootmuskaat te mengen, of een mengsel van witte en rode suiker gebruiken voor de nieuwjaarsversie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.