De stimulusspanning die nodig is om contracties te produceren, is echter niet beschikbaar voor het lichaam bij een hogere spanning dan die van de spieren. Bijgevolg zijn aarzeling, vertraagde reactietijden en vastgeroeste bewegingen mogelijke gevolgen. Nu ontploft u misschien uit uw stoel als u ziet hoe schokkend dat is! Maar dan kun je nog wel even blijven zitten!

De procedure is als volgt: een bodybuilder draagt een met EMS uitgeruste jurk-hoog op de kuit en de enkel. Een speciale kap in de vorm van een vierkant van borst tot heupen, “cuff” genaamd, wordt met een riem aan het hoofd van de bodybuilder vastgemaakt en permanent bevestigd. Er lopen twee stroomstoten door de borstkas (door de manchet) en rechtstreeks naar de bedoeling (door de kap). Als twee opeenvolgende ‘pulsen’ in dezelfde spiergroep ‘werken’, worden de spieren getraind, zelfs zonder stimulatie van omliggende spieren. Als ze in tegenovergestelde spiergroepen werken, wordt slechts één spier getraind.

EMS training afvallenHet is de bedoeling het bovenste deel van de arm te trainen met de kap en het onderste deel met de manchet. Een vrijwilliger speelt een rol. In het experiment zit een vrijwilliger op een bankje met zijn/haar handen op het elektrische kastje. Hij ontvangt elektrische impulsen op het bovenste deel van beide armen en het gehele lichaam. Hij kan de stroomstoten “starten” met een afstandsbediening. De stroomstoten lopen gedurende 45 seconden ononderbroken door tot een periode van vier seconden alvorens ze weer polyfasisch afnemen. De hele procedure duurt ongeveer 30 seconden.

Na 30 seconden wordt via de rechter “zool” van het linkerbeen van de vrijwilliger een elektrische schok met een hoge intensiteit toegediend, zo hoog als één volt en zo laag als -5 volt, Gelijktijdig lopen de stromen opnieuw vanaf de rechter “zool” van hetzelfde been, tot vijf keer toe, telkens met een lagere spanning. De hartslag van de vrijwilligers kan worden afgelezen aan de verandering in het paars van het horloge, dat een teken is van de hartslagen per minuut. Hoe hoger het paarse niveau, hoe harder de stromen moeten zijn en hoe intensiever de training.

Het doel bij deze oefening is de spieren met zo veel mogelijk kracht te schokken om meer ‘positieven’ en minder ‘negatieven’ te bereiken. De training wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase wordt uitgevoerd met de twee stromen in tegengestelde richting bij verschillende spanningen. De tweede fase wordt op dezelfde wijze herhaald als de eerste fase, maar met de stromen in dezelfde richting maar met verschillende spanningen.

Met behulp van een controlesysteem op de bank kan de trainer de hoeveelheid stroom controleren die door de vrijwilliger wordt opgenomen. De hoeveelheid stroom kan worden aangepast door de spanning te wijzigen en aangezien de spanning gelijk is over de lengte van de draden, is de opgenomen stroom constant. Met behulp van een computer kan de trainer het aantal ‘positieve’ en het aantal ‘positieve’ platen bijhouden. Hij registreert de resultaten tijdens deze testoefening.

Dit is slechts een voorbeeld van wat kan worden bereikt met EMS-training. Er zijn modellen die elektrische weerstand bieden over de hele lengte van het bovenlichaam en ze zijn supersterk en duurzaam genoeg om lang genoeg mee te gaan voor toepassingen in de echte wereld. EMS- training is ook goed om aftevallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.